Trendalelke - Blogmagazin nőknek http://trendalelke.hu Sun, 29 Mar 2020 00:29:01 +0100 Joomla! - Open Source Content Management hu-hu Activityzz a kecskeméti színészekkel! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3514-activityzz-a-kecskemeti-szineszekkel http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3514-activityzz-a-kecskemeti-szineszekkel Fotó: Kőszegi Ákos - A király beszéde
Különleges évadbejelentésre készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház: a közösségi oldalán, online videó-rejtvény formájában fedi fel a társulat a 2020/21-es évad műsorát.

 

 

A videókban a produkciók címeit ismertetik a művészek, az Activityből ismert mutogatás, körülírás és rajzolás technikájával, így invitálva játékra a közösségi oldalt követőket, akik kommentekben küldhetik el címjavaslataikat.

A nap végén a helyesen tippelt kommentelők között nyereményjegyeket sorsolnak majd az adott előadásra.

A műsorismertetés érdekessége, hogy a társasjáték-formulához nem a járvány szolgált alapötletként, hanem eredetileg is így tervezte évadbejelentését a teátrum. A sors iróniája, hogy az ötlet kompatibilissé vált a kialakult helyzettel, hiszen így biztonságosan tudja egy kis játékra hívni közönségét a színház.

Az első videó-rejtvényt március 28-án szombaton teszik közzé a színház Facebook oldalán.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 27 Mar 2020 11:09:35 +0100
Tavaszköszöntő természetismereti online játékra várják a felsősöket http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3513-tavaszkoszonto-termeszetismereti-online-jatekra-varjak-a-felsosoket http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3513-tavaszkoszonto-termeszetismereti-online-jatekra-varjak-a-felsosoket
A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság felsős diákoknak szóló Tavaszköszöntő című természetismereti vetélkedője idén sem marad el, hanem alkalmazkodik a digitális oktatáshoz, így online várja a játékosokat. A gyerekek amellett, hogy játsszva bővíthetik tudásukat a környezetünkről, ajándékokat is nyerhetnek.

 

 

Tavaszköszöntő természetismereti vetélkedő

 

Korosztály: 5-8. osztályos tanulók (szüleik segítségével alsósok is megoldhatják a feladványokat)

Időtartam: 2020. március 26. - május 31.

Itt találod a feladatlapokat: csütörtökönként a a nemzetipark-igazgatóság weboldalán

Eddig kell megoldani: a feladatlap megoldására egy hét áll rendelkezésre

Ide küldd vissza: a következő hét szerdáig kell emailben visszajuttatni a megoldásokat a ronkoe@knp.hu e-mail címre

Noha az elmúlt több mint húsz évben nyolcfős csapatok mérték össze tudásukat, ezúttal egyénileg lehet csatlakozni hétről hétre.

Nyeremények: A visszaküldők között hetente kisorsolnak egy-egy nyereményt, ami lehet mesekönyv, bögre vagy egyéb ajándék. A „digitális” Tavaszköszöntő végén azok között, akik a 10 hét alatt a legtöbb feladatlapot beküldik, a KNPI egy évre szóló családi belépőket (5 db) fog kisorsolni, melyek az Igazgatóság szakvezetéses túráin való ingyenes részvételre jogosítanak fel.

 

További információ: Gilly Zsolt (KNPI Ökoturisztikai és környezeti nevelési Osztály, osztályvezető), 30/488-4565

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Fri, 27 Mar 2020 10:44:41 +0100
Sötétbe borítjuk Kecskemétet szombat este? http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3512-sotetbe-boritjuk-kecskemetet-szombat-este http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3512-sotetbe-boritjuk-kecskemetet-szombat-este Fotó: Kovács László - www.foto.designest.hu
Ha lehet ilyet mondani, van a járványnak egy pozitív mellékhatása a bolygónkra nézve: ahogyan fokozatosan áll le az ipari termelés, egyre tisztább a levegő, minket pedig slow life-ra kényszerít, ami talán ránk fér, hiszen önszántunkból, a hétköznapok brutális fordulatszámon pörgő…

 

 

Föld Órája 2020 


2020. március 28. 20:30 óra

 

A világ legnagyobb önkéntes akciója keretében arra kérnek mindenkit, hogy március 28-ától egy – vagy akár több – vállalással álljon ki a természet és a fenntarthatóság mellett. Hiszen mi sem lehetünk egészségesek, ha a minket körülvevő ökoszisztéma beteg, ezért itt az utolsó utáni pillanat a szemléletváltásra.

 

 

Mert amit ma teszel, az lesz a holnapod!

 

 

Légy részese az idei Föld Órájának, mert hisszük, hogy együtt lehetséges!

 

Mit kell tenned?

A kihívás a Föld Órája napján, március 28-án indul és rendkívül egyszerű lesz: arra kérnek, fogalmazd meg, mit fogsz másképp tenni az életedben a természet védelme és a fenntarthatóság érdekében, ha majd újra visszatér az élet a normál kerékvágásba. Min változtatnál a mindennapjaid során, hogy a bolygónk állapotán segíts, és egészségesebb környezetben élhessünk? Ha ez megvan, akkor nyilvános posztként oszd meg a vállalásod Facebook vagy Instagram oldaladon a #földórája2020, #earthhour2020 és #másképpfogom hashtagekkel. A vállalásod lehet egy egyszerű, szöveges poszt, de lehetsz kreatív is: szavalhatsz verset, vehetsz fel egy videót vagy megoszthatod színes sztoriként is a közösségi oldaladon, hogy te hogyan veszed ki a részed abból, hogy megóvjuk a természetet – és vele együtt saját magunkat is.

Bárki csatlakozhat a Föld Órájához otthoni fényeinek leoltásával, elektromos gépeinek kikapcsolásával. Idén azonban a feliratkozók nemcsak a 60 perces sötétségre mondanak igent, hanem egy komoly vállalásra is, amely a fenntartható életmódot alapozza meg.

 

Tégy Föld Órája esküt!

Regisztrációddal az alábbiakat fogadod:

Föld Órája Eskü

Én, a Föld lakója, fogadom, hogy mostantól még inkább figyelek a környezetemre. A természet erőforrásaival okosan gazdálkodom, a pazarlást kerülöm. Az energiatakarékosságra mindennap odafigyelek. A tudatosságot a vásárlásaim során is komolyan veszem. Az otthonomban, a munkahelyemen, és mindenütt, ahol megfordulok, figyelek arra, hogy a tudatos fogyasztás határozza meg lépéseimet, és a környezetemet is erre ösztönzöm.

Március 28-án este 20:30-kor lekapcsolom a felesleges fényeket, és csatlakozom a Föld Órája közösségéhez. Ezzel kijelentem, hogy a jövőben a Föld kincseire vigyázok, fenntarthatóan élek, és ezzel saját jövőmet is védem. Hiszek benne, hogy együtt lehetséges!

 

A Föld Órájáról

A Föld Órája eredetileg azzal a céllal indult 2007-ben Ausztráliából, hogy az éghajlatváltozásra és annak negatív hatásaira irányítsa bolygónk lakosságának figyelmét, tavaly pedig már több mint 180 ország vett részt a kezdeményezésben. Bár ez az üzenet azóta is aktuális – és világszerte az épületek, nevezetességek díszvilágítása lekapcsol március utolsó szombatján egy órára –, a szimbolikus 60 perces sötétség mellett a világ legnagyobb önkéntes akciója 2018 óta a természeti értékekre és azok megóvására, ezzel együtt pedig a fenntartható életmódra helyezi a hangsúlyt. Otthonodban követheted ezt a példát is: március 28-án 20:30-tól egy órára te is oltsd le a világítást és kapcsolj ki otthonodban minden elektronikus berendezést, ezzel kifejezheted támogatásodat természeti értékeink megóvásáért.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 27 Mar 2020 09:13:09 +0100
Kecskeméti árvák vagyunk, gazdit keresünk! http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3511-kecskemeti-arvak-vagyunk-gazdit-keresunk http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3511-kecskemeti-arvak-vagyunk-gazdit-keresunk Kecskeméti árvák vagyunk, gazdit keresünk!
Ez az anyamacska Kecskeméten, a Rákóczi utca egyik lépcsőházába költözött be, pár napos kiscicái vannak. A lakók közül senki nem vállalta, hogy az övé lenne vagy ő engedte volna be. Sürgősen el kellett onnan költöztetni, mielőtt valaki egyszerűen az utcára…

 

 

Az örökbefogadás menete:

A cicák oltási költségeik részbeni megtérítésével fogadhatók örökbe. Érdeklődni kizárólag üzenetben lehet a Kecskeméti Cicamentők Facebook oldalán, illetve a kecskemeticicamentok@gmail.com címen.

 

Így működik a Kecskeméti Cicamentők alapítvány:

 • Önkéntesek mentik a cicákat lehetőségeikhez mérten, szabadidejükben, ellenszolgáltatás nélkül. (A velük készült interjúnkat itt olvashatod.)
 • Gazdikereséssel, ivartalanítási akciókkal, szemléletformálással, befogással, stb. foglalkoznak.
 • Nem rendelkeznek menhellyel, a befogott állatok a tagoknál, illetve más, ideiglenes befogadóknál nevelkednek.
 • Az állatorvosi és egyéb költségeket adományokból finanszírozzák.


Ilyen esetekben fordulhatsz hozzájuk:

 • Örökbe szeretnél fogadni
 • Elveszett a saját cicád
 • Ellátásra szoruló (például elütött) cicát találtál
 • Gazdátlan cicát találtál
 • Meglévő állatnak nem tudsz tovább otthont biztosítani

 


Ha nem áll módodban vagy nem szeretnél magadhoz venni egy új, puha lakó- és játszótársat, akkor is tudsz segíteni a kidobott vagy már eleve kóbornak született kecskeméti macskákon.

Támogatási lehetőségek:

 • Anyagi támogatással: a Környezetünk Állataiért Alapítvány számlaszáma: 10402506-25015506-00000000
 • Az SZJA 1 %-ának felajánlásával, az alapítvány adószáma: 19049560-1-03
 • Átmeneti otthon nyújtásával
 • Szállítással
 • Adományozással (étel, gyógyszer, stb.)
 • Saját állat ivartalanításával, megfelelő, felelős tartásával

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 27 Mar 2020 09:01:31 +0100
Kijárási korlátozás lép életbe szombattól, Kecskeméten is http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3510-kijarasi-korlatozas-lep-eletbe-szombattol-kecskemeten-is http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3510-kijarasi-korlatozas-lep-eletbe-szombattol-kecskemeten-is Kijárási korlátozás lép életbe szombattól, Kecskeméten is
A kormány kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére. Lakóhelyünket két héten keresztül (március 28. és április 11. között) csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban? 

 

Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek.

Nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani.

Az idősebb emberek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat és piacokat, ebben az időszakban mások ezeket a helyeket nem látogathatják.

Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.

A rendelet megszegése 5000 forinttól 500 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal járhat. 

A lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására a rendeletben meghatározott alapos indokkal kerülhet sor. Hogy mi minden számít alapos indoknak, arról itt található részletes leírás.

 

Maszkokat kapnak a kecskemétiek

 

Az önkormányzat úgy határozott, a kecskeméti lakosság részére mosható textilmaszkokat biztosítanak, jelentette be csütörtökön Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét MJV polgármestere. A maszkokat a Rösch Mode gyártja hétfőtől, a csomagolást a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft. megváltozott munkaképességű dolgozói végzik majd. A lakossághoz postai úton jutnak el a maszkok, lakcímenként, postaládánként 2 db.

A gyártó napi kapacitása 5000 darab, ezért kérik a lakosság szíves türelmét, egy kis időbe telik, amíg sikerül minden postaládához eljutni.

Kérik a kecskemétieket, hogy saját egészségük védelme érdekében tartsák be a maszkokhoz csomagolt használati utasítás tartalmát.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Fri, 27 Mar 2020 08:31:33 +0100
A legjobb online programok a hétvégére 0-99 éves korig http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3509-a-legjobb-online-programok-a-hetvegere-0-99-eves-korig http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3509-a-legjobb-online-programok-a-hetvegere-0-99-eves-korig A legjobb online programok a hétvégére 0-99 éves korig
Továbbra is szuper programok várnak minket a virtuális térben, válogassatok kedvetekre!

 

 

 

MOZGÁS

 

Ingyenes online SZÉK JÓGA

 

Könnyed, egészségmegőrző és átmozgató jógagyakorlás, amely bárkinek ajánlott, nemre és korra való tekintet nélkül. A gyakorlatokat széken ülve végezhetjük.

Videó megtekintése

 

 

FILM

 

Nézz magyar filmeket és meséket ingyen, online!

 

A Nemzeti Filmintézet (NFI) 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférésének biztosításával járul hozzá a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához.

Részletek

 

 

MÚZEUM"Virtuális múzeumpercek"

 

A Kecskeméti Katona József Múzeum tagintézményei, a Cifrapalota Kiállítóhely, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, valamint a Magyar Naív Művészek Gyűjteménye naponta frissülő, digitális, múzeumi tartalmakkal készülnek a látogatók számára, mind a weboldalon, mind a Facebook oldalon.

"Virtuális múzeumpercek" címmel rovatot indítottak, melyben minden hétköznap friss múzeumi tartalmakkal készülnek, virtuális "sétát" téve a kiállítóhelyeken, bemutatva mindazt az értéket és kincset, melyet a Kecskeméti Katona József Múzeumban és tagintézményeiben őriznek.

"Kreatív múzeumpercek - gyerekeknek" című rovatunkban pedig minden nap játékos, kreatív feladatokkal, videókkal, játékokkal készülnek az óvodások és kisiskolások számára.

 

 

A British Library Harry Potter kiállítása

 

A Harry Potter megjelenésének 20. évfordulóját a múzeum kiállítással ünnepelte. A jó hír a magyar rajongók számára, hogy online is bebarangolhatják a nagyszabású tárlatot, így láthatják például J.K. Rowling korai rajzait és vázlatait, okosodhatnak a mágia tudományában és megtudhatják a halhatatlanság titkát is.

 

 

Reneszánsz párkapcsolati kalauz

 

Vajon milyen titkok húzódnak meg egy-egy „szerelmes” kép mögött? A Szépművészeti Múzeum virtuális látogatásából kiderül. 

 


IRODALOM

 

Hangoskönyvek a Rádióarchívumból

 

Az MTVA Archívum több száz hangoskönyvet, köztük meséket, kötelező és ajánlott olvasmányokat, valamint rádiójátékokat tett ingyenesen hallgathatóvá: olyan klasszikusok érhetők el, mint A kőszívű ember fiai, az Abigél, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk, a Mesék Mátyás királyról, Az aranyember, az Iskola a határon, az Utas és holdvilág, a Szindbád hazamegy, a Rómeó és Júlia, A kincses sziget, a Robinson Crusoe vagy a Tom Sawyer kalandjai.

 

Szegvári Juli

 

Felolvasások a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház színművészeivel

 

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház társulatának tagjai meséket, novellákat olvasnak fel gyermekeknek és felnőtteknek.

Továbbá minden nap bemutatják egy művészüket egy nézők által kevésbé látott oldaláról: mivel foglalatoskodnak otthon, a szabadidejükben. #színészatakarásban #aszínészotthon

A színház Facebook oldala

 

 

GYEREKPROGRAM

 

Hogyan fogjunk csillagot?

 

Időpont: 2020. március 29., 10:30–11:15

 

Égi és földi kalandok angyalszárnyon

Az angyalok jók. Mennyei harmóniákat énekelnek, tökéletes, felhő-alakú felhőket göndörítenek, ők vigyáznak a csillagokra az égen és az emberekre a Földön. Egy angyal maga a megtestesült jóság, bölcsesség és nyugalom. Vagy legalábbis annak kellene lennie…
Történetünk hőse egy kisangyal, Theo. Kissé hamisan szól az éneke, unja a tökéletes felhőket és nem igazán képes bárkire, vagy bármire vigyázni. Saját magára a legkevésbé. Így eshet meg, hogy Theo egy nap véletlenül elveszít egy csillagot. Leszáll a Földre, ahol egy nyüzsgő város zűrzavarában találja magát. Az idő gyorsan telik, neki pedig meg kell keresnie az elveszett égitestet napnyugtáig… És ez csak a kalandok kezdete.

 • Író: Gimesi Dóra
 • tervező: Mátravölgyi Ákos
 • zeneszerző: Ágoston Béla
 • Rendező: Kuthy Ágnes
 • Játsszák: Ivanics Tamás, Lendváczky Zoltán, Szörényi Júlia

Itt nézheted majd: Ciróka Bábszínház Facebook oldala és weboldala

 

Március 29-től folytatódik a Bábszínház Vasárnapi Mesébelépő játéka is:

“A játékban résztvevőknek virtuális matricagyűjtésre is lesz lehetősége. Ehhez nem kell mást tenni, csak vasárnaponként ellátogatni közösségi oldalunkra, megnézni az előadást és válaszolni a meséhez kapcsolódó kérdésekre. Március 29-én 10.30-kor a Hogyan fogjunk csillagot? előadásra várjuk az érdeklődőket! A virtuális matrica begyűjtéséért választ várunk négy kérdésre, illetve egy rajzra is számítunk.

1. Ki volt a kedvenc szereplőd?

2. Miért ő a kedvenc szereplőd?

3. Mi volt a legvidámabb pillanat számodra a mesében?

4. Mi volt a legszomorúbb pillanat számodra az előadásban?

Rajzoljátok le és töltsétek fel a kedvenc jeleneteteket!”

Emellett a Ciróka színészei önálló produkciókon dolgoznak, amelyekkel heti három alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken jelentkeznek a Facebook oldalon.

 

 

Pom Pom meséi

 

Csukás István: Pom Pom meséi című könyvéből hallható egy-egy rész Keresztes János színész, narrátor, konferanszié tolmácsolásában.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Thu, 26 Mar 2020 18:56:15 +0100
Ha jelképesen is, de ma 100 főre főztünk Bolognai spagettit a Wojtyla Ház népkonyháján http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3508-ha-jelkepesen-is-de-ma-100-fore-foztunk-bolognai-spagettit-a-wojtyla-haz-nepkonyhajan http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3508-ha-jelkepesen-is-de-ma-100-fore-foztunk-bolognai-spagettit-a-wojtyla-haz-nepkonyhajan Ha jelképesen is, de ma 100 főre főztünk Bolognai spagettit a Wojtyla Ház népkonyháján
Koronavírus ide vagy oda, a nélkülözők nem éhezhetnek! A Trendalelke Vállalkozónői Reggeli közösséggel hatodik alkalommal vállaltunk jótékonysági főzést a kecskeméti Wojtyla Ház népkonyháján. Eddig minden alkalommal tevékeny szerepünk volt az ebédkészítésben: a védjegyünkké vált tárkonyos raguleveshez nem csupán pénzadományt biztosítottunk,…

 

 

Vállalkozónői sütemény arzenálunk 2019 őszén a Wojtylában

 


Az aktív részvételünket és a süteménysütést lenullázta ugyan a járvány miatti óvatosság, de a lelkesedésünket nem! Sok vállalkozónő társunk zárja jó esetben nullával, sok esetben jelentős mínusszal a hónapot, a jótékonysági főzésre mégis összezártunk. Egyetlen felhívásra bőven összegyűlt a bevásárláshoz szükséges összeg, így aztán már csak az maradt a nagy kérdés, hogy a felvásárlási láz közepén, hol fogunk beszerezni 12 kg darált húst a Bolognai spagettihez, és mivel helyettesítsük a süteményeket.


Aki tegnap a Metro áruházban nem talált darált húst, ne mérgelődjön: nem az otthoni fagyasztónkat tömtük meg, hanem a Wojtyla által pártfogolt 100 rászoruló ebédjéhez vásároltunk be.

Bevásárlólista 100 főre:

 • 12 kg sertés darált hús
 • 8 kg spagetti
 • 5 l paradicsomsűrítmény
 • 3 kg hagyma
 • 2 kg sárgarépa
 • 1 fej fokhagyma
 • 3 láda alma (sütemény helyett)


A nagybevásárlás után leszállítottuk az Egressy utcai szegényellátó szervezethez az alapanyagokat, ahol ma 100 főre készült Bolognai spagetti, sütemény helyett pedig almával kerekítettük le a menüt.

Immár hagyományosan kétszer főzünk egy évben a nélkülözőkre. Reméljük, a novemberben esedékes következő alkalommal már nem csak lélekben lehetünk ott.


A Wojtyla Barátság Központ az év 365 napjából 364 napon át lát el étellel 120 nélkülözőt, sokszor épp vállalkozók támogatásával. A szegénység nem válogat, férfi vagy nő, egyedülálló vagy épp sokgyermekes szülő, tucatnyi unokát egyedül nevelő nagymama, és nyugdíjas korú, egykor szebb napokat megélt művész egyaránt a népkonyha rendszeres látogatója.

Támogatnád a Wojtyla Központ munkáját jótékonysági főzéssel?

Keresd bátran Kolláth Andreát: andrea.kollath@gmail.com

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Pajkó Andrea) Köz - tér Wed, 25 Mar 2020 18:46:41 +0100
Kecskemét arcai: Trencsényi Péter, kutyás katonai mentő http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3506-kecskemet-arcai-trencsenyi-peter-kutyas-katonai-mento http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3506-kecskemet-arcai-trencsenyi-peter-kutyas-katonai-mento Kecskemét arcai: Trencsényi Péter, kutyás katonai mentő
Kecskemét már kutyás kereső- és mentőcsapattal is büszkélkedhet, méghozzá a megyében elsőként. A négylábúak a romkutatásban, nagyobb területek átfésülésében, illetve nyomkövetésben segítik a különleges alakulat, a Hírös Rescue Team munkáját. Az alapítvány adrenalinfüggő ötletgazdája Trencsényi Péter, akinek kalandos élettörténetét szinte…

 

Kecskemét arcai című sorozatunkban neves, kevésbé ismert, vagy egyáltalán nem ismert kecskemétiekről mesélünk, akik alakítják, formálják a várost, színesítik a kecskeméti életérzést: lehetnek nők, férfiak, művészek, vállalkozók, sportolók, önkéntesek, hétköznapi hősök. Ami fontos: köztünk, értünk, velünk élnek.

 

 

Trendalelke.hu: Nem szokványos hivatást űzöl! Mi terelt erre a pályára?

Trencsényi Péter: Régóta tetszett a speciális mentés minden válfaja, például a légi mentés. Már gyerekkoromban óriási Medicopter 117-rajongó voltam. 17 évig dolgoztam civilben a baleseti ambulancián, illetve ezzel párhuzamosan az Országos Mentőszolgálatnál. A kórházi betegellátás szép hivatás, imádtam, de egy idő után már nem találtam benne elég kihívást. Közben egy ideje csábítottak a katonai mentőkhöz, és egyszer csak úgy éreztem, itt az ideje váltani. Elvégeztem egy alapkiképzést, és most ún. harcoló alakulatnál dolgozom. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországon állományban lévő 22 ezer katona közül én abba a 3500-ba tartozom, akik harcoló beosztásban vannak, vagyis elsősorban katona vagyok, másodsorban egészségügyi altiszt a szolnoki Különleges Rendeltetésű Dandárban. Nem állítom, hogy pusztán a mentőzés nem tartogat elég gyorsan kezelendő helyzetet, de az, amikor az ember mindezt az otthonától több ezer kilométerre, egy instabil belpolitikai helyzetű országban, például egy sivatag kellős közepén, műveleti területen, egyetlen hátizsákból kell megoldja, az a mentés egy igen adrenalindús szintje. Ez lett az én terepem. Néhány év után a harctéri ellátáson belül is találtam egy igazán nekem való utat: hogy egy kutya legyen a társam. A drónok és a modern harci eszközök korában igazán meglepő volt látni, milyen szinten támaszkodik a katonaság a négylábúakra.

 

 

Így lettetek elválaszthatatlan partnerek Mogyival, aki igencsak különleges kutya országos szinten is!

Dr. Joó Péter orvos őrnagy tiszteletére egyébként dr. Joó Mogyoró a hivatalos neve, de mindenki csak Mogyinak szólítja. És valóban, ő az első Magyarországon, aki kereső-mentő kutya státuszban dolgozik a honvédségnél.

 

Mennyi időt vett igénybe a kiképzése?

Mogyi négyhónaposan került hozzám. Első körben az alapengedelmességet sajátította el hagyományos kutyaiskolában, majd miután hozzászokott a katonai közeghez - a folyamatos nyüzsgéshez, a zajokhoz -, akkor elkezdtünk minden hétvégén Jászberénybe járni, ott található ugyanis Európa egyik legjobb kereső-mentő kiképzőközpontja. Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy hatalmas terület tele van autóroncsokkal, törmelékkel, vasúti vagonokkal - összesen 2000 búvóhellyel. Egy természeti katasztrófa helyszínét tökéletesen visszaadja, számos lehetséges szituációt tudunk rajta gyakorolni. A magyar mentőkutyás egyesületekkel egyébként együtt dolgozik a honvédség, így a remekül kiképzett kutyák és vezetőik, valamint a légi mozgékonyság és terepjáró képesség együttes erővel, sokkal hatékonyabban vethető be.

 

 

Hogyan jött az ötlet, hogy te magad is életre hívj egy ilyen egyesületet?

Miután egyre jobban megismertem a magyar mentőkutyás egyesületeket, feltűnt, hogy jó néhány működik már országszerte, de Bács-Kiskun megyében egy sem, holott ez a legnagyobb megye. Tény, hogy se barlangunk, se hegyünk, vizünk se túl sok, viszont hatalmas területek bizony vannak, mint ahogyan eltűnt személyek is akadnak mindig. Jelenleg, ha ilyen bejelentés érkezik a segélyvonalon, a rendőrség kapacitása függvényében tud rá reagálni. Sokkal könnyebb a keresés, ha egy olyan csapat érkezik a helyszínre, amelyben a rendőrtől a tűzoltóig, az orvostól a lelkes civilekig, alpintechnikás szakembertől a kutyás mentőig mindenki megtalálható. Egy jól kiképzett területátvizsgáló kutya 4 perc alatt végez egy hektárral. Ha ezt kizárólag a szokásos, 5 méterenként láncba állított emberek végzik, legalább egy órát vesz igénybe a keresés. Elkezdtem tehát egy ilyen csapatot verbuválni, és szerencsére akiket eddig megkörnyékeztem, egyöntetűen a csatlakozás mellett döntöttek. Szabadidőnkben, saját felszereléssel és járművekkel, ellenszolgáltatás nélkül dolgozunk. Jelenleg kb. 15 ember és 5-6 kutya alkotja a Hírös Rescue Teamet.

 

Hogyan tudják a kutyák, kit kell keresniük?

Arra képezzük őket, hogy a természetellenes testhelyzetben lévő, illetve nem mozgó személyeket kutassák. Erre van is egy mókás történetünk: a Noszlopy parkban sétáltunk Mogyival, az egyik padon pedig ült egy lány. Percekig szinte mozdulatlanul nézte a telefonját, Mogyinak pedig egyre gyanúsabbá vált, élénken szemmel tartotta, majd egy idő után ütemes ugatással jelezte nekem, hogy sérült embert talált. Amint megmozdult, Mogyi már ment is tovább megnyugodva. Vannak kutyák, akik egy bizonyos szagminta alapján dolgoznak, mások nagy területeket kutatnak át azzal a céllal, hogy embert találjanak. Mogyi például romkeresésre lett kiképezve, de szabadidőben szoktuk a nyomkeresést is gyakorolni, és egyre ügyesebb benne. Biztosan nem ez lesz azonban a fő profilja, ugyanis fajtájából adódóan ehhez a műfajhoz túlságosan pörgős. A tenyésztő nagyon találóan azt mondta: ha egy német juhászt, egy tasmán ördögöt és egy Duracell-elemet összegyúrunk, abból lesz a belga juhász. A keresésben főként labrador, golden retriver, német juhász, belga juhász fajtájú kutyákat használnak. Ők egyrészt gyorsan tanulnak, másrészt fizikai adottságaik is megfelelőek az extrém terepekhez.

 

 

Hány évig dolgozik egy kutya?

15-18 évig élnek körülbelül ezek a kutyák, de általában 10 éves kor körül nyugdíjazzuk őket. Mogyi másfél éves, szinte még kölyöknek számít.

 

Mennyit tréningeztek naponta?

Átlagosan legalább három órát. Kialakult már egy napi rutinunk: reggel kis séta, labdázás után belefogok a munkámba, a délelőtt folyamán még gyakoroljuk egy kicsit az alapengedelmességet, majd újra dolgozom. Ebéd után jöhet valami izgalmasabb feladat, például fegyveres mozgás és taktikai elemek tanulása vagy épp helikopterezés. A délután folyamán pedig a keresést szoktuk gyakorolni. A közkatonai újoncok előszeretettel csatlakoznak hozzánk, tökéletesen imitálják a halott embert. Tulajdonképpen reggeltől estig együtt pörgünk.

 

 

Voltatok már éles bevetésen?

A honvédség és a rendőrség egy közös feladatában vettünk részt: egy idős urat kezdett el keresni a családja egy többnapos, özönvízszerű esőzés után. Az autóját a lakhelyétől nem messze, egy erdősáv szélén megtalálták, de a járhatatlan utak miatt tovább nem jutottak. A keresett személyt végül is megtalálták a rendőrök, mire mi a helyszínre értünk, de oklevelet így is kaptunk az akcióért. Azért örülök ennek nagyon, mert legalább mostantól tudják, hogy számíthatnak ránk ilyen esetekben.

 

A családod hogyan birkózik meg a munkáddal járó nehézségekkel, például azzal, hogy rengeteget vagy tőlük távol?

Mogyi a laktanyában minden szabályt betart, de ha hazamegyünk, teljesen elengedi magát, rombolja a kertet. Állítólag hároméves kora körül belassul majd kicsit, de megjavulni sosem fog. A párom ezt viseli nehezen, nem is a sok távollétet, ahhoz már hozzászokott. Persze, ettől még nagyon nehéz. A missziók alatt is hiába videotelefonálunk esténként, az itthoni teendők sokaságával egyedül kell megbirkóznia. Szerintem sokkal rosszabb neki, mint nekem, mert én barátok közt vagyok és azzal foglalkozom, amit imádok, ő viszont aggódik értem, viszi a háztartást, övé a gyereknevelés, elintézi helyettem a férfias dolgokat is, mint például egy csőtörést. Szerencsére ennek ellenére nagyon támogat mindenben, a munkámtól a Hírös Rescue Teammel kapcsolatos törekvéseimig.

 

A gyerekek rajonganak Mogyiért?

A 6 éves kislányom egyszer elsírta magát az autóban, beszíjazva a gyerekülésben, mert egy ponton rájött, hogy nem nyomtam le a gyerekzárat, és megijedt, mi lesz vele, ha kiesik, hiszen Mogyi épp nem volt velünk, hogy megkeresse. Elképesztő bizalom van köztük. Egyébként mozaikcsalád vagyunk, a páromnak is született az előző kapcsolatából két gyermeke, természetesen ők is imádják Mogyit és a többi állatunkat, merthogy velünk lakik még egy puli, egy póni, bent pedig két macska és három csincsilla.

 

 

Mire vagy a legbüszkébb a pályafutásodban?

Talán az a legjobb érzés, amikor megismernek a városban. Az összes gyerekrajzot, amit valaha a kis páciensektől kaptam, őrzöm otthon. Ezekre is jó érzés rápillantani, örök emlékek. Vittünk egyszer szívtranszplantációra egy urat mentővel, aki természetesen nagyon izgult, hiszen tudni kell erről a beavatkozásról, hogy ha a szervezet kilöki az új szívet, akkor nincs tovább. Mi átadtuk a fogadó kórháznak, és több információt nem kaptunk róla, sikerült-e a műtét. Egy évvel később édesanyámnál a mosógépszerelő meglátta a mentős ruhámat. Rögtön elmesélte saját élményeit a mentőkkel, hogy szívátültetésre vitték fel Budapestre, megmutatta a sebét is. Anyukám persze elmondta nekem, én pedig egyből rávágtam, hogy emlékszem erre a férfire. Pár hét múlva újra elromlott édesanyám mosógépe, ebből az apropóból elújságolta a szerelőnek, hogy én voltam vele a mentőben. Rendkívül hálálkodott édesanyámnak, ki sem engedte fizetni a javítás költségét. 17 év mentőzés és a sürgősségin való munkám alatt rengeteg emberrel találkoztam. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy közülük sokaknak tudtam segíteni. Különleges emlék az is, amikor a mentőautóban sikeresen levezettem életem első szülését, Zolika világra jöttét.

 

Hogyan lehet elviselni a te hivatásodban - akár az egészségügyet, akár a katonai terepet nézzük - a kudarcot, az elvesztett meccseket? Hiszel valamilyen felsőbbrendűben?

Pont a szakmáimból kifolyólag nem vagyok vallásos, mert úgy gondolom, ha lenne bármilyen felsőbbrendű lény, nem hagyná, hogy ennyi szörnyűség történjen a világban. Nem lennének balesetek, bűntények, természeti katasztrófák, háborúk, családon belüli erőszak… Azt viszont saját tapasztalatból állítom, hogy aki jó dolgokat cselekszik másokkal, azzal ugyancsak jó dolgok történnek. Az egészségügy mellett egy rövid ideig dolgoztam a börtönben is. Az volt a feladatom, hogy szükség esetén mentőt hívjak vagy ellássam a beteg rabokat. A fogvatartottakhoz is úgy viszonyultam, hogy nem nekem kell elszámolniuk, én jó szándékkal fordultam feléjük, ha baj volt. Hiszem, hogy ezt kapom majd vissza az élettől.

 

 

Nem szakadtál el teljesen az egészségügytől, a Gyógyító bocsok programban is tevékenyek vagytok.

A Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvánnyal már Mogyi előtt is dolgoztam a Gyógyító bocsok programban, most pedig együtt járunk a gyerekekhez. Mogyi imádja őket, egy kis simogatásért és labdázásért cserébe bármire képes.

 

Érezted valaha, hogy “ezt nem lehet kibírni”? Akár az egészségügyben, akár a katonaságnál, akár apaként…?

Minden fronton volt ilyen élményem. Mentősként szörnyű eseteket láttam, néhány kitörölhetetlenül beleégett az emlékezetembe. Megfordultam egy-egy olyan kőkemény honvédségi kiképzésen, amiről hazaérve megfogadtam, hogy én soha többet nem veszek részt ilyesmiben. Aztán kipihentem magam és újra mentem. Mogyival is megesett már, hogy nálam teljesen elpattant a cérna, egyszerűen elfáradtam és elfogyott a türelmem. Viszont sosem bántanám, csak jutifalattal és labdával dolgozom, mert a pozitív nevelés híve vagyok. Csupán akkor tettem kivételt, amikor áramvezetéket rágott szét, ott kénytelen voltam a saját érdekében nyomatékosítani, hogy ilyet többet nem csinálhat.

 

 

Volt valaha rémálmod, amiben a valóságot élted újra?

Soha. Míg az egészségügyben dolgoztam, a kollégákkal mindig kibeszéltük magunkból a rázós eseteket. A kötelező pszichológiai konzultációkon felül sosem volt ilyesmire szükségem, magamban sikerült mindent feldolgoznom. Rengeteget agyaltam, agyalok egy-egy helyzeten, mit tehettem volna másképp, jobban, aztán elengedem.

 

Félsz-e bármitől az életben?

Semmitől. Igaz, noha a helikopterezést imádom, mivel van egy kis tériszonyom, az ejtőernyőzéstől, bungee jumpingtól irtózom. Persze, ha muszáj lenne, ugranék. Egyedül a kislányomat féltem, őt viszont mindentől.

 

Akkor a kicsit a túl aggódó, túl szigorú apák táborába tartozol?

Szigorúnak semmiképp nem vallanám magam, sőt, inkább elkényeztetem a kislányom. Néha aztán észbe kapok, és pár hétig átmegyek szigorúba, de mindig elgyengülök.

 

Mi volt a leghosszabb idő, amit külön töltöttél a családodtól?

Fél év, egy afganisztáni misszióban. A kislányom tudja, hogy az a szakmám, hogy embereknek segítek, de nem értette, miért kell ilyen sok időre egy másik országba utaznom. Azt feleltem neki, hogy ásványvizet és csokit fogok osztogatni az ottani gyerekeknek. Fél évvel később, amikor hazaérkeztem, megleptem azzal, hogy én ébresztettem. Az első kérdése az volt, hogy hoztam-e neki is. Fogalmam sem volt, mire gondol, majd kiderült, hogy a vízre és a csokira. Kivágtam magam azzal, hogy elosztogattam mindet, de persze szuveníreket kapott tőlem. Ez a sztori egyszerre kellemes és fájó. Piszok nehéz volt hat hónapig a kislányom nélkül, eszméletlenül hiányzott.

 

 

Ilyen tempó mellett elengedhetetlen, hogy néha töltőre tedd magad. Mi kapcsol ki?

Előfordul, hogy kimerülök, olyankor két napig nincs kedvem semmihez, de aztán kipihenem magam és mehet minden tovább. Olyankor viszont a szó legszorosabb értelmében nem csinálok semmit, csak eszem, alszom, kicsit a családdal vagyok. Régebben maketteztem, a kórházban, a körpult melletti mentőautó-gyűjtemény (több mint 300 autó és helikopterek) is az én munkám. Ilyesmire mostanság nincs időm.

 

 

Biztosra vesszük, hogy más életszakaszban, amikor volt szabadidőd, valamilyen magas adrenalinszinttel járó tevékenységet választottál kikapcsolódásnak.

Egy ideig breaktáncoltam, szerepeltem videoklippekben, háttértáncoltam például az Animal Cannibalsnél, utcatáncoltam külföldön, meg közben össze-vissza törtem magam. Később alapítottam egy amerikaifoci-csapatot néhány barátommal. Gyorsasági motoroztam is, tavaly nyáron pedig beleszerettem a jetskizésbe. Tulajdonképpen egy percig nem unatkoztam még az életemben, elég kalandos az utam. Általános iskola után egy helyre adtam be a jelentkezésem: az artistaképzőbe. Akkoriban még igencsak nehéz volt oda a bejutás, így hoppon maradtam. Az osztályfőnököm megnyugtatta édesanyámat, hogy majd csak találnak nekem továbbtanulási lehetőséget. Így csöppentem a Kocsis Pál Mezőgazdasági Iskolába. Az évnyitón üdvözölték a virágkötő, -berendező szakosokat. Azt hittem, rossz helyen járok... Mondanom sem kell, egyedül voltam fiú és fogalmam sem volt, mit csinál egy virágkötő. Ennek ellenére elvégeztem és az Attila Virágszalonban dolgoztam is a szakmámban egy évet. Nem volt rossz buli, de túlzottan nem szerettem. Közben kiderült nagy bánatomra, hogy hosszú távon a breaktáncból nem fogok tudni megélni. Mivel anyukám a kórházban dolgozott, kérdeztem, nincs-e ott véletlenül valami nekem való állás. Segédápoló lettem a sürgősségin. Átmeneti munkának terveztem, de aztán a kórházban ragadtam. Közben leérettségiztem, nyelvet tanultam, illetve megszereztem a mentőszakápolói és a műtős vizsgát. Előbb a baleseti ambulanciára kerültem, majd jött a mentőzés. Amikor közel két évtized után elfáradtam, akkor pedig váltottam a honvédségre.

 

 

Most mit érzel, a helyeden vagy?

Igen, megtaláltam a helyem, mindenképp ezen a vonalon építkezem tovább. Szolnokon mind katonai, mind egészségügyi szakterületen remek lehetőségeim vannak. Olyan nekem a munkám, mint egy gyereknek a vidámpark.

 

Csupán a 30-as éveidet taposod, de már most egy extrém tartalmas életpályát tudhatsz magad mögött. Maradt még valamilyen jelentősebb terv, cél a bakancslistádon?

Rengeteg! A Hírös Rescue Team dolgain gőzerővel munkálkodom, és ez szerencsére a többieket is feltüzeli és motiválja. Ha belefogok valamibe, azt 110 százalékon csinálom és a legjobbá akarok benne válni. Tele vagyok tervekkel és álmokkal, főleg Mogyihoz és az alapítványhoz kapcsolódóan. A lelkesedésünk szárnyal, a kellő tapasztalattal rendelkezünk, úgyhogy a lehető legtöbbet szeretném ebből kihozni. A honvédségen belül pedig a mentőhelikopteres képzést tűztem ki célként, illetve szeretnék minél több misszión részt venni. Azt szoktam mondani, még legalább tíz évig tervezek ennyire aktív életet élni.

 

 

Van kedvenc helyed Kecskeméten?

A Mentőállomásra a mai napig bejárok néha meginni egy kávét és beszélgetni az ismerősökkel. Nyáron szeretünk kijárni a Domb Beach-re lazulni.

 

Milyen legyen Kecskemét 5 év múlva?

Tudjanak minél többen a Hírös Rescue Teamről, merjenek hívni minket! És legyen a város sokkal kutyabarátabb!

 

Fejezd be a mondatot: Ha tehetném…

Tartanék több kutyát, akikkel mindenfelé járnánk a világban segíteni az embereknek katasztrófák, krízisek helyszínein.

 

 


Hírös Rescue Team

Elérhetőség: hirosrescueteam@gmail.com

 

Csatlakoznál a Hírös Rescue Teamhez?

Bárki, aki lelkes, csatlakozhat civil önkéntesként a csapathoz.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Wed, 25 Mar 2020 10:18:35 +0100
Köszöntsük tapssal Kecskeméten is azokat, akik értünk dolgoznak! http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3505-koszontsuk-tapssal-kecskemeten-is-azokat-akik-ertunk-dolgoznak http://trendalelke.hu/index.php/bestof-blog/item/3505-koszontsuk-tapssal-kecskemeten-is-azokat-akik-ertunk-dolgoznak Köszöntsük tapssal Kecskeméten is azokat, akik értünk dolgoznak!
Fejezzük ki hálánkat és szolidaritásunkat méltó módon az egészségügyi dolgozókért és minden első vonalban dolgozó emberért, aki nap mint nap azon fáradozik, hogy ne álljon meg az élet! Köszönjük meg munkájukat tapsviharral!

 

 

Taps az egészségügyi dolgozókért és minden szolgálatban levőért!

 

Időpont: 2020. március 28., 20:00-20:05

 

Estéről estére egyre többen tapsolnak az ablakokba kiállva este 8 órakor, hogy megköszönjék a koronavírus-járvány elleni küzdelemben részt vevők erőfeszítéseit. Vasárnap az egészségügyi dolgozóknak szólt a taps számos településen, de most szombaton, Kecskeméten mindenkinek jár a köszönet és biztatás, aki munkaköréből kifolyólag nem tud otthon maradni. Szerintünk egyébként bárkit megtapsolhatunk: a szülőket, akik otthon igyekeznek lefoglalni a gyerkőcöket, miközben esetleg home office-ban dolgoznak; az önkénteseket, akik segítenek bevásárolni a kecskeméti időseknek; azokat, akik szigorúan tartják magukat az otthon maradáshoz...

Nincs más dolgod, csak #maradjotthon, nyisd ki az ablakod, és tapsolj!

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Programok Mon, 23 Mar 2020 20:33:16 +0100
#együttegymásért - Így tudsz segíteni a kecskeméti kórháznak és dolgozóinak http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3504-egyuttegymasert-igy-tudsz-segiteni-a-kecskemeti-korhaznak-es-dolgozoinak http://trendalelke.hu/index.php/koz-ter/item/3504-egyuttegymasert-igy-tudsz-segiteni-a-kecskemeti-korhaznak-es-dolgozoinak #együttegymásért - Így tudsz segíteni a kecskeméti kórháznak és dolgozóinak
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház és dolgozói számára anyagi és nem anyagi jellegű felajánlásokat is tehetünk, mindezt szervezett formában, velük egyeztetve, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a segítségnyújtás.

 

 

A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház és dolgozói számára tett anyagi és nem anyagi jellegű felajánlásokat a koordinálásra kijelölt csoport az alábbi címen várja:

felajanlas@kmk.hu

A levelek beérkezését követően a munkatársak néhány napon belül felveszik a kapcsolatot a felajánlóval.

 

Anyagi jellegű felajánlásokat a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány számlájára utalhatunk „Együtt egymásért” közleménnyel, az alábbi számlaszámra:

11732002-20346270-00000000

 

“Hálás köszönettel tartozunk azoknak a magánszemélyeknek, cégeknek, hivataloknak, akik eddig is segítették kórházunk munkáját a jelenlegi koronavírus kapcsán kialakult helyzetben” - írják hétfői közleményükben. “Köszönjük hozzáállásukat, és felajánlásaikat, mellyel nemcsak munkánkat segítik, de munkatársainkat támogatják testben-lélekben egyaránt.”

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

]]>
info@trendalelke.hu (Sárdi Barbara) Köz - tér Mon, 23 Mar 2020 17:04:06 +0100